1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Panda Labs на WWF и младежи променят „Бъдещето на храната“

Panda Labs на WWF и младежи променят „Бъдещето на храната“

80 участника ще се впуснат в надпреварата за идеи във втория хакатон на младежката програма за иновации

На 16-18 април 2021 г. ще се проведе вторият хакатон от младежката програма за иновации Panda Labs, който се организира от WWF България. Темата ще бъде „Бъдещето на храната“ и в него десетки младежи от цялата страна с подкрепата на представители на науката, бизнеса и НПО сектора ще търсят варианти за устойчиво и екологично производство и снабдяване с храна. 

След нелека селекция 80 души бяха одобрени за участие в хакатона сред подадени близо 170 отборни и индивидуални кандидатури.

Panda Labs e глобална иновационна платформа за решаване на някои от най-неотложните проблеми в световен мащаб в сътрудничество с влиятелни партньори от сферата на бизнеса, научните среди и неправителствения сектор. В България тя се провежда благодарение на подкрепата на Фондация „Америка за България“ и на Kaufland България – като част от устойчивата CSR политика на компанията под мотото „Действията носят промяната“.

Основните герои в програмата са младежи на възраст между 15 и 25 години с афинитет към науката, технологиите, иновациите или предприемачеството. Те ще работят в отбори между 3 и 5 души по методологията „дизайн мислене“, която насърчава генерирането на нестандартни и алтернативни решения.

И този хакатон ще предложи на младежите звездно участие на лектори от света на науката и бизнес средите. Заедно те ще разгледат темата „Бъдещето на храната“ с фокус върху устойчивото и щадящо околната среда производство, намаляването на хранителни отпадъци, здравословното хранене и др.
 
Съмишлениците на WWF от екологично Сдружение „За Земята“ ще въведат младежите в темата, след което създателите на Центъра за приложни изследвания и иновации в природните науки (CASI) ще им разкажат колко важен е добрият синхрон между науката и бизнеса за създаването на иновации в сферата на храните.
 
Представител на Института по криобиология и хранителни технологии ще издаде тайни от менюто на астронавтите, а след това ще чуем за успешни примери от български стартъп компании за производство на храна от насекоми, а също и за намаляване на хранителните отпадъци чрез мобилно приложение.
 
От Kaufland България ще представят настоящата ситуация и предизвикателствата при управлението на хранителните отпадъци в търговския сектор.
 
Част от лекторите ще разкажат повече за развитието на предприемачеството в България и ще споделят с младежите личния си опит какво означава да си успешен иноватор.

Отборите-победители, предложили най-впечатляващите и иновативни решения, ще получат възможността да отидат на мастърклас, където да доразвият идеята си за продукт или услуга с бизнес план и подкрепа от ментори. Най-добрата идея ще получи шанса да се превърне в успешен стартъп и ще бъде подкрепена с първоначално финансиране в размер на 10 000 лв. за създаване на прототип.

В края на април ще стартира и платформата за кандидатстване за следващия семестър „Бъдещето на мобилността“, който ще се проведе през юни и юли тази година.

Повече информация за програмата Panda Labs можете да намерите тук.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.