1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Panda Labs на WWF изследва бъдещето на природата

Panda Labs на WWF изследва бъдещето на природата

Ученици и студенти от цялата страна се включват с нови идеи в два тематични хакатона

Младежката програмата на WWF България – Panda Labs посвещава новия си семестър на „Бъдещето на природата“ в търсене на зелени иновации, технологии и решения. Семестърът е седми по ред в образователната програма на природозащитната организация и привлича млади хора с интереси към опазването на околната среда и предприемачеството.

„В рамките на двата хакатона от семестъра – „Устойчив начин на живот“ и „Иновации за човека от природата“, над 100 участника от цялата страна на възраст до 25 години ще работят върху създаването на нови устойчиви бизнес продукти и услуги, заимствани от природата. С помощта на опитни ментори младите хора ще търсят иновативни решения за това как хората да живеят в хармония с природата. Именно това е голямата цел на WWF и бъдещето, към което се стремим“, коментира Виктория Табакова, експерт „Младежка ангажираност и младежки политики“ във WWF.

Първият от двата хакатона завърши успешно с вдъхновяващи лекции за предизвикателствата пред опазването на защитените територии в България, сесии с  устойчиви практики от български стартъп компании и методи за генериране на иновативни идеи. Той премина със специалното участие на старши експерта „Политики биоразнообразие“ във WWF България Катерина Раковска. Тя представи работата на организацията, насочена към опазването на защитените територии в страната и постави пред участниците един от екологичните казуси, по който отборите търсеха решения. Става въпрос за създаването на продукти и услуги за посетители на природни паркове, паркови или общински администрации за намаляване на  отпечатъка на масовия туризъм в защитените територии.

Участниците разполагаха с два дни за работа над своите решения. За да стигнат до финала, идеи на отборите трябваше да отговорят на няколко критерия – да решават съществуващ екологичен проблем и същевременно да бъдат иновативни, приложими и изпълними. Идеите в хакатона „Устойчив начин на живот“ затрудниха максимално експертно жури, но в крайна сметка то избра трите отбора-финалисти:

  • Отбор „ПНВ-БиоТоп“ с идея за изграждане на релакс зона в междублоково пространство с кафене, библиотека и растения, които намаляват въглеродния отпечатък в градовете;
  • Отбор „Зелена калинка“ с услуга за озеленяване на междублоковите пространства ии изграждане на компостери и соларни беседки;
  • Отбор „БИЛКА“ с приложение, в което можем да видим какъв тип застрашена територия приближаваме, да получаваме интересни факти за териториите и видовете в тях, както и ценна информация за опазването им.

Отбор „ПНВ-БиоТоп“ и отбор „Зелена калинка“ ще продължат участието си в семестър „Бъдещето на природата“ като се включат в мастър клас през май. По време на мастър класа отборите ще се срещнат с подбрани лектори - експерти, учени, предприемачи, и ще получават съвети и напътствия от опитни ментори, за да доразвият своите решения. Отборите-финалисти ще се състезават за стартово финансиране от 7 000 лв. за първоначални тестове на бизнес идеите и създаване на прототип.

Младежката иновационна програма на WWF България – Panda Labs стартира през 2021 г. и в рамките на три години над 550 младежи от цялата страна взеха участие в хакатони, посветени на важни екологични  и социални теми, свързани с водата, климатичните промени, градската среда, храната, мобилността и др. Програмата Panda Labs се реализира с активната подкрепа на Фондация „Америка за България“ и Kaufland България.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.