1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Парламентът отхвърли соларните панели от плодородните земи

Парламентът отхвърли соларните панели от плодородните земи

От Българската фотоволтаична асоциация обявиха промените за дискриминационни

Строежът и разширяването на електроцентрали на слънчева енергия върху земеделски земи вече е възможен само върху териториите от пета до десета категория или върху неполивни терени. Такива промени в Закона за опазване на земеделските земи прие днес на второ четене в пленарна зала Народното събрание, съобщи БТА.

Депутатите потвърдиха решението от миналата седмица на парламентарната комисия по земеделие. От Българската фотоволтаична асоциация обявиха промените за дискриминационни. "Няма ограничение за ползване на земеделска земя с цел изграждане и/или експлоатация на ТЕЦ, АЕЦ, хотели, заводи, голф игрища, автокъщи, бензиностанции, пътна инфраструктура", се казва в съобщение на бизнес асоциацията, изпратено преди дни до медиите.

"Не е дискриминационна мярка. Следва да изхождаме от това, че земеделската земя е особен вид собственост съгласно нашата конституция и в този смисъл за съхраняването на земеделското й предназначение няма проблем да бъдат прилагани определени режими за ползването й. Предложението, което бе прието, беше с оглед точно на това земеделската земя да се съхрани за земеделско ползване", подчерта днес председателят на земеделската комисия Десислава Танева, цитирана от "Фокус".

Според БФА дори всички инсталирани до момента мощности да попадат във въпросните земи слънчевите паркове ще покрият много под 1% от площта им.

Изключения от забраната за монтиране на фотоволтаични панели в обработваеми земи от първа до четвърта категория ще се правят в случаите когато произведената енергия се използва за собствени нужди.

Строителство в земеделските земи без промяна на предназначението им може да се извършва за оранжерии, гласуваха още народните представители. За обектите, свързани със земеделското предназначение на земята, промяната ще става по ред, определен от земеделския и строителния министър.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.