1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Природните катаклизми в Австралия вземат жертви и причиняват икономически загуби

Природните катаклизми в Австралия вземат жертви и причиняват икономически загуби

В зоната на наводненията живеят над 200 хиляди души

Девет души са загинали, а 66 са водени за изчезнали при новите наводнения в Североизточна Австралия от понеделник, предаде Франс прес, като се позова на премиера на щата Куинсланд  Ана Блай.

Блай съобщи, че е потвърдена смъртта на още един човек. "С това броят на жертвите достига девет. Полицията смята, че (окончателният им брой) може да се удвои", допълни тя. Наводненията, които засягат от края на ноември Австралия, главно Куинсланд, причиниха до момента смъртта на общо 20 души.

Най-новите жертви са се удавили или са били отнесени от прииждащи води вчера и днес в селища на около 150 километра от Брисбейн, столицата на щата. Третият по големина австралийски град, който наброява 2 милиона жители, на свой ред е заплашен от рязко покачване на нивото на водите. Полицията нареди днес да бъдат евакуирани живеещите в част от центъра на Брисбейн. Кметът на града Кембъл Нюман заяви, че около 6500 къщи, магазини и други имоти по всяка вероятност ще бъдат наводнени до  четвъртък, предаде Ройтерс. Започналата евакуация предизвика задръствания в центъра на Брисбейн. Това са най-тежките наводнения в Куинсланд от поне 50  години, посочва Ройтерс.

ИТАР-ТАСС уточнява, че в зоната на наводненията живеят над 200 хиляди души. Икономическите загуби са изчислявани на милиарди долари.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.