1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Природозащитници осуетиха бракониерски набези

Природозащитници осуетиха бракониерски набези

Ловът с живи животни, използвани като примамки, е забранен от Закона за лова и опазване на дивеча

Над 30 на брой големи белочели гъски и зеленоглави патици, конфискувани от бракониери, постъпиха в Спасителния център на Зелени Балкани. Природозащитната организация е получила сигнал за дивите птици, които били конфискувани от бракониери край Сливен. Със съдействието на РПУ-Сливен, на нарушителите са съставени актове за нарушение по Закона за лова и опазване на дивеча.

След обстоен преглед, птиците са настанени в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани. Всички те са с подрязани пера на крилата, а двете гъски са със стари травми по крилата и телата. Едната от тях е дори без едно крило. Най-вероятно те самите са жертви на ловците от предишни бракониерски набези.

Ловът с живи животни, използвани като примамки, е забранен от Закона за лова и опазване на дивеча (ЗЛОД), още повече, че често самите примамки са диви животни, жертви на лов, след което биват отглеждани от бракониерите. Птиците-примамки, вързани във водата, привличат летящите диви ята със звуците, които издават. Ятата се ориентират по звуците и кацат при примамките и така стават лесна мишена за скритите наблизо бракониери.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.