1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Расте броят на простреляните или натровени редки птици

Расте броят на простреляните или натровени редки птици

През последните няколко години са зачестили и случаите на отровени животни преди периодите на сеитба

Случаите на незаконен отстрел или неумишлено натравяне на защитени видове птици в последните години са зачестили.  Това констатират от Спасителния център за диви животни в Стара Загора, който работи от 1994 г. предаде dnevnik.bg. Птиците са преобладаващите пациенти на центъра, сочи отчетът му за миналата година, когато там са минали за лечение общо 1056 животни. Близо 400 от тях – най-вече орли, соколи, лешояди, чапли, пеликани и щъркели, вече са върнати в природата. Освен птиците, тук попадат също бозайници и влечуги.

Голяма част от пациентите през лятото са младите неопитни пилета, изпаднали по една или друга причина от гнездата. В зимния пиков период, когато е ловният сезон, пък най-голям е броят на простреляните животни, сочи статистиката на центъра. През последните няколко години са зачестили и случаите на отровени животни преди периодите на сеитба. Причината е, че фермерите масово са започнали да използват третирани семена за борба с гризачите. Нерядко пестицидите се предозират за по-ефективно унищожаване на гризачите и в резултат грабливите птици се натравят.

Центърът в Стара Загора работи с доброволни сътрудници от 50 града в страната. По тази причина и там пристигат животни намерени в отдалечени от Стара Загора райони, в това число Русе, Видин, Варна, Петрич. Сигнали за диви животни в беда могат да се подават на мобилните телефони на екипа в спасителния център.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.