1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Река Дунав си има свой ден

Река Дунав си има свой ден

Кампанията има за цел повишаване на общественото съзнание относно съхраняването на водите на река Дунав

Благодарение на Международната комисия за опазване на река Дунав, всяка година се провежда мащабна информационна кампания по повод отбелязване на Деня на река Дунав – 29 юни. „Да бъдем активни за опазване на река Дунав !!!” – това е тазгодишното мото на кампанията за честване на Деня на река Дунав. Кампанията има за цел повишаване на общественото съзнание относно съхраняването на водите на река Дунав, за да могат и бъдещите поколения да ползват и да се наслаждават на това природно богатство.

Осъзнавайки значението на река Дунав за развитието на страните от региона, Европейската комисия инициира и координира изготвянето на Стратегия на Европейския съюз за Дунавския регион. Този документ ще има за цел да обедини усилията на регионите и страните в басейна на река Дунав, за ускоряване на процесите на икономическо и социално сближаване, както и засилване и разширяване на териториалното сътрудничество, посредством ефективно прилагане на макрорегионално ниво на принципите на европейската кохезионна политика. Партньорството между Дунавските страни е ключов фактор за успешното постигане на приоритетите за повишаване на конкурентоспособността, развитието на иновациите, енергийната ефективност и опазването на околната среда в Европа.

Информационната кампания по повод Деня на река Дунав обхваща целеви групи от различни сектори на обществения живот – от детската градина до висшите учебни заведения, църквите, неправителствените организации, държавните институции, академични среди и др., като стремежът е да се създаде по-силна емоционална връзка, чувство за отговорност и съпричастност към поддържането на реката в добро екологично състояние. Включването на известни артисти и политически личности може допълнително да вдъхнови обществеността за по-голяма активност и инициативност по отношение на опазването на река Дунав. По повод Деня на река Дунав се провеждат разнообразни информационни дейности и събития – фестивали по речните брегове, обществени прояви (кръгли маси, конференции, семинари), развлекателни и образователни инициативи (игри, екскурзии, конкурси и др.) насочени към Дунав и хората, които населяват крайречните райони с техния специфичен начин на живот.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.