1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Румънският министър на околната среда подаде оставка

Румънският министър на околната среда подаде оставка

Снимка:

Ласло Борбели е подозиран в злоупотреба с влияние

Румънският министър на околната среда Ласло Борбели подаде оставка ден след като в прокуратурата за борба с корупцията беше внесен иск за сваляне на имунитета му, съобщи премиерът на страната Михай Ръзван Унгуряну, цитиран от АФП.

"Приех оставката на г-н Борбели", заяви Унгуряну пред националното радио и уточни, че впоследствие той ще има възможността да "докаже невинността си". Премиерът заяви, че за момента ще изпълнява и функциите на Борбели.

Подалият оставка министър е подозиран в злоупотреба с влияние и посочване на невярна информация в декларацията за имуществото си. Според прокуратурата за борба с корупцията той използвал влиянието си през 2011 г., за да помогне на една компания да получи договор с Националната агенция по водите.

В замяна на това министърът получил безплатно услуги за обзавеждане на един от апартаментите си на стойност 20 000 евро. За да продължи разследването си срещу него, прокуратурата трябва да получи сваляне на имунитета му, с който той се ползва и като бивш министър. Вчера, 4 април, Борбели отрече да е замесен в аферата и изрази доверието си в "независимото правосъдие на Румъния".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.