1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. С проекти за ВиК инфраструктура общините ще кандидатстват до август 2012 г.

С проекти за ВиК инфраструктура общините ще кандидатстват до август 2012 г.

Предвидените средства са за 300 млн. лв и се осигуряват по Оперативна програма „Околна среда”

Министерството на околната среда и водите отправи вчера, 10 ноември, покана към общините с население от 2 хил. до 10 хил. жители за представяне на проектни предложения за изграждане на ВиК мрежи и пречиствателни станции, съобщиха от ведомството.

Предвидените средства са за 300 млн. лв и се осигуряват по Оперативна програма „Околна среда”. Общините, които могат да кандидатстват, са определени съгласно последния доклад на България по изпълнение на директивата за пречистване на градските отпадни води.

Крайният срок за представяне на проектите е 15 август 2012 г., като преди това е необходимо общините да преминат предварителни консултации и да получат становища за обхвата и основните параметри на проектите си.

По разкритата процедура се финансират основно проекти в напреднала фаза на подготовка, по които предстои да започнат или вече са започнали строителни дейности. Съгласно изискванията на програмата, изпълнението им трябва да приключи най-късно до края на 2014 г.

С реализацията на тези така важни за общините проекти България ще увеличи дела на населението, включено към канализационната система и отговори на изискванията на европейската директива за екологосъобразното пречистване на битовите отпадъчни води.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.