1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Страната ни без право да търгува с парникови емисии

Страната ни без право да търгува с парникови емисии

Над 130 компании няма да могат да продават свободните си парникови квоти

Едва месец след като Европейската комисия одобри българския план за разпределение на квотите за парникови емисии сред предприятията, стана ясно, че България ще загуби акредитацията си за европейската въглеродна търговия. Това означава, че и държавата, и индустрията (над 130 компании) няма да могат да продават свободните си парникови квоти пише dnevnik.bg.

Мярката идва от предварително решение на прилагащия орган на Конвенцията по климата към ООН, съобщи министърът на околната среда и водите Нона Караджова, цитирана от БТА. Според Караджова, причините за отнемането на акредитацията са "престъпното бездействие" на предишното управление и неглижирането на препоръките, които са отправени към страната от 2007 до 2009 година. Очаква се решението да бъде потвърдено финално на 30 юни, каза Караджова. Предприятията, които вече са активирали сметките си в националния регистър на транзакциите на квоти, ще могат да ги търгуват до тази дата. Екоминистърът изрази оптимизъм, че акредитацията ще бъде възстановена през ноември. Това е най-ранният срок, в който това може да се случи, каза тя. За да придобие акредитацията отново България трябва да докаже, че коректно е измерила емисиите на предприятията в предните години,  обясни зам.-министърът на околната среда Евдокия Манева пред "Дневник".  Причината да ни отнемат правото на търгуване са именно съмнения за грешни изчисления (т.нар. инвентаризация) на тези емиисии. България трябва да представи екип от експерти за всички сектори, от които се търгуват квоти - напр. топлоенергетика, циментова промишленост.

Всичко това означава, че след 30 юни България остава извън търговията с емисии. До момента можеха да търгуват само предприятията с т.нар. европейски квоти (EUA). От 2008г. държавата разполага с излишък от 50 млн. квоти (AAU) годишно до 2012г., но все още не може да ги търгува, заради липсата на закон. От държавната търговия се очаква приход около 500 млн. лева и той беше записан в пакета антикризисни мерки, приети от правителството. Засега нито екологичното министерство, нито някой друг от правителството е коментирал как ще се компенсира липсата на тези постъпления.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.