1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Трайчо Трайков: ЕС да приеме общо законодателство за проучването и добива на шистов газ

Трайчо Трайков: ЕС да приеме общо законодателство за проучването и добива на шистов газ

Снимка:

Добивът трябва да икономически обоснован

Европейският съюз да приеме общо законодателство за проучването и добива на шистов газ. Това предлага България, съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, пише 3e-news.net.

Той и министърът на околната среда и водите Нона Караджова участваха в дискусионния форум "Шистовият газ-алтернатива или заплаха за околната среда", чиито организатори са 3Е, Българската стопанска камара и Институтът за енергиен мениджмънт.

"Европа има нужда от общо законодателство за проучването и добива на шистов, чийто инициатор за създаването да е България", каза Трайков. Той допълни, че проучването за алтернативен добив на синьото гориво е първият етап, който може да доведе до диверсификация на доставките. По думите му страната трябва да проучи с какви запаси разполага и колко ще струва той. Според него, ако се стигне до добива му това ще даде нов хоризонт за развитие на българската промишленост, ще доведе до допълни приходи за общините и ще открие нови работни места. Добивът трябва да икономически обоснован. Икономическият министър посочи, че в Полша той струва 275 долара за 1000 куб. м, а в САЩ - 140-250 долара за 1000 куб. м. За сравнение внасяният руски газ в момента е около 400 долара.

Българската инициатива идва на фона на предложената от германския социалист Джон Лайн нова директива за енергията, която да забрани проучванията и добива му. Зелените в Европарламента  също искат забрана изследванията на алтернативния добив. В България след като американската Шеврон получи разрешение за проучване в района на Нови пазар започнаха протести на еколозите, които бяха подкрепени от "Коалиция за България".

Проучването и добивът ще станат при условие, че те са безопасни за хората и околната среда. Трайков изтъкна, че България има от едно от най-строгите екологични законодателства в ЕС.  

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова припомни, че до края на ноември  правителството очаква разширително тълкуване от ЕК за прилагане на директивата за оценка на въздействието на околната среда за проучването на шистов газ. Тя изтъкна, че и в момента има контрол за това дали тези сондажи са опасни. Екоминистърът призова гражданите да дадат информация, ако знаят за извършване на незаконни сондажи, за да бъдат проверени. Експертът Христо Казанджиев предложи да върне старото положение в Закона за околната среда, с което за всеки сондаж се изисква екооценка.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.