1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Цианидното производство на "Горубсо Кърджали" отново разрешено

Цианидното производство на "Горубсо Кърджали" отново разрешено

Еколози и Община Кърджали ще обжалват решението на министъра

Дългогодишните спорове между "Горубсо Кърджали", Община Кърджали и неправителствените екоорганизации по намерението на предприятието да въведе преработка на златна руда с цианиди, министърът на околната среда и водите Нона Караджова се произнесе в полза на това производство.

От екогрупата "България без цианиди" ще обжалват решението на министъра, обяви Константин Дичев от организацията "Зелени Балкани", която е сред противниците на проекта. Във връзка с казуса организациите ще протестират пред екоминистерството на 3 ноември.

Община Кърджали също ще обжалва решението на министъра. Основна причина тя да е срещу проекта е, че предприятието е в центъра на града. "И предприятието, и хвостохранилището му нямат необходимото хигиенно-защитно отстояние, "Горубсо" е на около 300 метра от жилищните сгради", алармира главният еколог на общината Ася Добруджалиева.

Решението на новия министър беше посрещнато положително от бизнеса. Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България днес разпространи отворено писмо, в което подкрепя решението на екоминистъра.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.