1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Ураганът Киърън причини големи щети на френските фермери

Ураганът Киърън причини големи щети на френските фермери

За фермерите, загубили своята реколта, ще има парични обезщетения

Сериозни поражения върху селското стопанство нанесе бурята Киърън, която в началото на месеца удари атлантическото крайбрежие на Франция. Особено силно засегната беше областта Бретан, където ветровете достигнаха 200 километра в час и донесоха проливни дъждове.
 
Ураганът изкорени дървета, пречупи електрически стълбове и отнесе покривите на много къщи. Големи щети има и в селското стопанство, където най-силно бяха засегнати зеленчуковите градини. Според първоначалните данни, пострадали са големи площи, покрити с фолио, а наводненията и прекъсванията на електрозахранването затрудниха млекопроизводителите и преработвателите. Много пътища бяха под вода и това попречи на камионите да стигат до фермите и да извозват млякото, имаше проблеми и с доставките на фуражи. 
 
Президентът Еманюел Макрон и министърът на земеделието Марк Фесно обещаха спешно помощ на пострадалите стопани, посочвайки, че Киърън попада в категорията природно бедствие, за която са предвидени специални механизми за компенсация. За фермерите, загубили своята реколта, ще има парични обезщетения, както и данъчни облекчения и намалени застрахователни и осигурителни вноски. Във ведомството на Фесно се обсъжда и създаването на специален кризисен фонд.
Ураганът нанесе щети и във Великобритания, наводнения имаше в южните и северозападните части на Англия, Уелс и Шотландия.
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.