1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Усложнена е пожарната обстановка в Кюстендилска област

Усложнена е пожарната обстановка в Кюстендилска област

10 дка иглолистна гора е унищожена в землището на с. Невестино

Усложнена е пожарната обстановка в Кюстендилска област. Ръководството на ОУ "Пожарна безопасност и защита на населението" е изпратило писмо до областния управител на Кюстендилска област за спешно свикване на съвещание с кметовете на общини, за предприемане на мерки за прекратяване на нерегламентираното палене на отпадъци  и прекратяването на нанасяните материални щети и ековреди.

Структурата е  изразходвала значим материален и човешки ресурс за обслужване на 41 произшествия. Само в два от случаите причините за възникването на пожарите не са небрежност. Всички останали пожари - 19 обслужени от  кюстендилски екипи, 10 - от дупнишки, 8 от бобовдолски и 2 обслужени от рилски, са причинени поради небрежно боравене с открит огън.

10 дка иглолистна гора е унищожена в землището на с. Невестино, 2.5 дка насаждения от арония в с. Ръсово, 3 кошера в с. Горна Брестница.  Пожарите са се развили на площ, надхвърляща 10 000 дка. Причинителите на пожарите в селата Вратца, Багренци, Голям Върбовник, Мали Върбовник, Жиленци, Згурово, Раненци , Горна и Долна Гращица, край Дупница, между селата Коркина, Мала Фуча и Бабино са възрастни хора, които чрез палене са почиствали имоти и пасища в близост до земеделски земи, и горски масиви. При потушаването на пожарите местното население в повечето от случаите не е било в състояние да окаже помощ поради напреднала възраст и затруднена подвижност, а риска за нанасяне на значима щета е бил реален, информират от полицията.

Установени са 7 от причинителите на пожарите в Кюстендилска област. На трима от тях са съставени актове за административни нарушения. Предвидената за това деяние законова санкция е глоба до 2 000 лв. Срещу причинителите на пожари, нанесли значими щети се предвижда и наказателно преследване, допълват от ОД МВР- Кюстендил.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.