1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В Австралия се очакват още дъждове

В Австралия се очакват още дъждове

Изминалото десетилетие е било най-горещото на територията на най-безводния континент

В Австралия регистрират третата най-влажна година в историята на страната през 2010 г., след като климатичният феномен Ла Ниня, който ще продължи още три месеца, причини рекордни наводнения, коментира агенция Ройтерс.

Докато летни наводнения заливат голяма част от щата Куинсленд, от Бюрото по метеорология на страната съобщиха, че втората половина на 2010 г. е най-топлата в историята на страната, като Ла Ниня е започнала да оказва влияние още през юли 2010 г. Промяната към Ла Ниня от причиняващия засушаване Ел Ниньо, доминирал австралийския климат в началото на 2010 г.

Въпреки че 2010 г. е била най-студената от девет години насам, изминалото десетилетие е било най-горещото на територията на най-безводния континент.

Според годишното изявление за климата на Бюрото „това подчертава продължаващото затопляне на австралийския климат, въпреки че някои години са по-хладни от други”.

Ла Ниня се наблюдава когато температурите в тропическите морета са по-ниски от средните за централните и източни части на Тихия океан и по-високи от тези в западната част на океана. В резултат се наблюдават по-проливни валежи в Австралия и Югоизточна Азия. Обратният феномен – Ел Ниньо, носи по-сухо време в западната част на Пасифика.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.