1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В Силистра започна тестването на сайт за речни информационни услуги

В Силистра започна тестването на сайт за речни информационни услуги

Той е разработен в рамките на международния проект "DaHar"

В Силистра започна тестването на сайта http://www.ris-silistra.org за речни информационни услуги. Той е разработен в рамките на международния проект "DaHar" (Danube Inland Harbour Development - "Развитие на вътрешните пристанища по р. Дунав"), по който община Силистра е партньор.

Сайтът дава възможност да се проследи движението на корабите покрай Силистра и региона, за използване потенциала на пристанищната инфраструктура, за развитието на речния туризъм. Той е разработен като част от дейността на Силистренската община по една от работните точки на проекта - "Използване на потенциала за развитие и сътрудничество на участващите пристанища чрез трансфер на знания", раздел "Осигуряване на връзки и тестване на речните информационни транспортни и логистични услуги".

Предоставената в http://www.ris-silistra.org информация за движението на корабите в реално време в околността на Силистра може да бъде използвана свободно от фирми и граждани.

Приемната станция е монтирана на сградата на общината. Станцията е свързана към интернет и предава данните в реално време. Системата има модули за въвеждане на данни, за публична информация за населението и бизнеса, електронна карта с данни за корабния трафик в реално време, за статистическа информация за корабите, преминали през района на Силистра и районите на отделните пристанища и зони, пише infrastructure.bg.

По проекта "DaHar" се работи от април 2011 година и дейностите трябва да завършат през март следващата година, съобщиха Красимира Андреева - ръководител на проекта за Силистренската община и Валери Цезаров - експерт по проекта. Водещ партньор по международния проект е унгарската община Дунайварош. Една от дейностите е анализ на развитието на мултимодалния товарен транспорт. Като крайна цел се предвижда разработване на стратегия за развитие на речните пристанища по р. Дунав, която ще бъде приета на европейско равнище. Партньорите трябва да подпишат и обща конвенция при установяване на логистична мрежа на дунавските пристанища.

В проекта, който е част от програмата за стратегическо териториално развитие на ЕС и програмата за Югоизточна Европа, партнират 23 институции, организации и региони от 6държави членки на ЕС и 2 държави извън съюза.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.