1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ВЕИ производителите в България ще губят средно по 120 млн. лева на година

ВЕИ производителите в България ще губят средно по 120 млн. лева на година

Причината - нововъведената такса от 20% върху приходите им от 1 януари 2014 г.

Производителите на зелен ток от слънце и вятър в България ще губят средно по 120 млн. лева на година заради нововъведената такса от 20% върху приходите им от 1 януари 2014 г. Това съобщиха от Българската фотоволтаична асоциация пред "Труд". В началото на годината президентът Росен Плевнелиев сезира Конституционния съд (КС) заради въведената такса чрез закона за държавния бюджет. Мотивът бе, че така ще се покрият част от разходите, които производителите на ток от слънце и вятър причиняват на енергийната система.

"Новата ВЕИ такса трябва да бъде въведена за всички или за никого", коментира пред "Дарик" ситуацията проф. Ангел Калайджиев, който преподава гражданско и търговско право в Софийския университет. Според него е нелогично да се налага такса само върху приходите на централите, които правят електроенергия от слънце и вятър, но не и на тези, които я произвеждат от биомаса и вода.

"Друг спорен момент е, че тази такса нарушава принципа на предсказуемост и стабилност на средата, в която се правят инвестиции. Когато тези производители са инвестирали, са разчитали на определена правна уредба. Впоследствие обаче тя се променя, нарушава се дългосрочността на договорите и критериите за формиране на цената за изкупуване на електроенергията", обяснява Калайджиев. По думите му именно това противоречи на конситуцията, която предвижда, че инвестициите и стопанската дейност на български и чуждестранни лица у нас се закрилят от закона.

В свое становище до КС от Министерския съвет отговарят на това обвинение с мотива, че преди да бъде защитаван бизнесът, трябва да се мисли за потребителите и обществения интерес. Според кабинета производителите на зелен ток сами са избрали да се занимават с регулирана дейност като енергетиката и е нормално да се съобразяват с определен режим на работа.

"По принцип "такса" се въвежда при извършване на дейности или предоставяне на услуги от страна на държавата. В конкретния случай това не е такса, а нов данък", коментира още Калайджиев. Именно защото е данък, възниква друг проблем - той не е съобразен с имуществото на субектите, за които се отнася, категоричен е юристът. От МС изтъкват, че въведената такса "очевидно има възпираща функция" и че не е забранено властта да си служи с този инструмент, за да регулира отношенията на пазара.

Таксата от 20% се плаща върху цялата изкупена електроенергия от тези производители, но само част от нея се заплаща на преференциални цени, става ясно още от думите на професора по право.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.