1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Вероятна причина за измиране на риба в Белославско езеро е ниско съдържание на разтворен кислород и висока температура на водата

Вероятна причина за измиране на риба в Белославско езеро е ниско съдържание на разтворен кислород и висока температура на водата

Очакват се резултати след приключване на анализите

Експерти на Басейнова дирекция „Черноморски район“ и ИАРА, със съдействието на Регионалната лаборатория при Изпълнителната агенция по околна среда, са извършили проверка на място, във връзка с получени сигнали за мъртва риба в Белославско езеро.

При направения оглед, на площ от около 5 км в акваторията на езерото, са открити екземпляри от мъртва кая. Не са установени брегови източници на замърсяване, както и наличие на мазни петна от разливи на нефтопродукти.

Взетата водна проба в района на Ферибота пред Белослав и пред с. Страшимирово ще бъде изследвана по показатели активна реакция (pH), температура, БПК5, разтворен кислород, азот амониев, азот нитратен, азот нитритен, общ азот, фосфати, общ фосфор и електропроводимост.

От контролираните показатели на място са отчетени: pH – 8.25, температура на  водата - 26°С, съдържание на разтворен кислород на повърхността е 0.91 мг/л, при норма от 6.00 мг/л, а в дълбочина – 0.79 мг/л.

Вероятната причина за измиране на риба в Белославско езеро е изключително ниското съдържание на разтворен кислород и високата температура на водата, явление което се наблюдава в края на лятото.

Резултатите по останалите показатели се очакват след приключване на анализите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.