1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. За последните месеци са възникнали 55 пожара в близост до жп линии

За последните месеци са възникнали 55 пожара в близост до жп линии

Закъснели са 41 бързи и пътнически влака

Високите температури и сухото време през последните месеци създадоха предпоставки за възникване на пожари в различни части от железопътната инфраструктура, съобщиха от НКЖИ.

Анализът отчита общо петдесет и пет огневи огнища в непосредствена близост до жп линиите (28 бр. в района на София, 19 бр. – в Пловдив и 8 бр. на територията на Горна Оряховица). Два от тях са по-продължителни и с няколкократно възобновяване. В района на гара Телиш, пламъците се разпалват на 14.07., 08.08., 23.08., 26.08. и на 29.08. и прекъсват движението на влаковете.

В междугарието Делян – Дяково, пожар на 23.08 в близост до железопътната инфраструктура, причини срутване на горящи дървета върху линията и задимяване, което доведе до 10 часово прекъсване на трафика и отменяне на 4 бързи и 4 товарни влака. Причина за възникването на пожарите е запалването на сухи треви, храсти, отпадъци и др., в следствие на високите температури и продължителното засушаване това лято. Пламъците бяха овладени и благодарение на бързата намеса на експлоатационния персонал на ДП НКЖИ и служители на пожарната.

Вследствие на пожарите са закъснели 41 бързи и пътнически влака, с общо 1855 мин. Отчетени са забавяния и на 8 товарни влака, с общо 728 мин. Нанесените щети върху елементи на железопътната инфраструктура са изгорели траверси, кабели, захранващи вагоноизхвъргачка, и стрелка и изолатори на контактна мрежа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.