1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Законът за възстановяване на природата оцеля след гласуване в Комисията по околна среда

Законът за възстановяване на природата оцеля след гласуване в Комисията по околна среда

Приемането на Закона за възстановяване на природата е поставено под заплаха от дезинформационната кампания на ЕНП

Комисията по околна среда (ENVI) към Европейския парламент не прие опитите на консервативните и десните групи да отхвърлят Закона за възстановяването на природата в оспорвано гласуване този четвъртък.

В резултат от политическите борби и активните опити на Европейската народна партия (ЕНП) да подкопае значението на закона не всички компромиси, за които се водеха преговори, бяха подкрепени и доведоха до разделение по много въпроси. Времето на Комисията изтече след 3-часова сесия и оставащите изменения от общо 250, както и заключителният доклад, бяха отложени за гласуване на 27 юни.

„Въпреки колосалната дезинформационна кампания на ЕНП и въпреки заплахите, отправяни при затворени врати, една силна група представители на страните-членки успя да защити Закона за възстановяване на природата и Европейската зелена сделка. Изходът от днешното гласуване означава, че може би има някаква надежда за европейските лидери, демокрация и за цяла Европа“ – коментира гласуването Софи Рашарт, експерт политики в BirdLife Eвропа.

„Макар че нямаме окончателно гласуване, незаменимият закон за възстановяване на европейската природа по суша и море все още има шансове. Но хаотичното приемане на отделни поправки може да създаде големи пропуски, които оставени без внимание, рискуват да отслабят значително закона. Ако на 27 юни Комисията избере да пренебрегне здравия разум, правото и науката, това активно ще застраши нас и нашето бъдеще“ – допълни Йоанис Агапакис, адвокат по природозащита в ClientEarth.

Приемането на Закона за възстановяване на природата е поставено под заплаха от дезинформационната кампания на ЕНП, която дори замести онези членове на парламентарната си група, които отказаха да следват партийната линия за отхвърлянето му. По-рано групата реши да се оттегли от преговорите, като обърна гръб на поправките, насочени към осигуряване на финансова подкрепа за фермерите, които прилагат природозащитни мерки. Въпреки тези спънки, други групи в Парламента (Зелените, социалистите и демократите, левите и по-голямата част от RENEW) гласуваха в полза на гражданите, фермерите, рибарите и бизнеса, които са застрашени от въздействието на климатичните промени и загубата на биоразнообразие.

Оставащите поправки и заключителният доклад ще бъдат гласувани в Комисията по околна среда на следващата ѝ сесия на 27 юни. Този вот ще предопредели и какъв документ ще влезе в пленарна зала за окончателно гласуване от Европейския парламент.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.