1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Застрахователи отчитат нарастващи климатични рискове

Застрахователи отчитат нарастващи климатични рискове

Броят на бедствията, свързани с времето, вече се е покачил значително през последните десетилетия

Застрахователите са затруднени в оценяването на рисковете, които се пораждат от климатичните промени, твърдят представители на бранша, цитирани от агенция "Ройтерс". Наводненията в Австралия и Бразилия за пореден път поставиха на дневен ред проблема с потенциалните загуби, причинени от екстремни метеорологични явления.

Прогнозите на учените са за по-интензивни засушавания, наводнения, циклони, както и за покачване на морското равнище. Според застрахователната индустрия броят на бедствията, свързани с времето, вече се е покачил значително през последните десетилетия.

Рисковете се увеличават допълнително и от нарастващия брой на населението на света, особено в Азия, което пък означава повече недвижима собственост, изложена на все по-трудно предсказуемите климатични явления.

Тези променящи се условия затрудняват изчисляването на рисковете, а липсата на последователни метеорологични данни в някои части на света допълнително замъглява цялостната картина.

Друг проблем е тесният времеви хоризонт, върху който по правило се фокусират застрахователите. Презастрахователите например подновяват договорите си всяка година на базата на загубите от предходния период, което означава, че не вземат под голямо внимание очертаващите се за десетилетия напред тенденции.

В Австралия все по-силната урбанизация на крайбрежието и бързо развиващият се минно-добивен сектор означават нарастване на застрахователните загуби, свързани с времето. Правителството вече заяви, че наводненията, които започнаха миналия месец, ще бъдат най-скъпото природно бедствие в историята на страната, а щетите и разходите по възстановяването се оценяват между 5 и 20 милиарда щатски долара.

Общите загуби от такива явления са се увеличили тройно за периода 1980-2009, като се отчита и инфлацията, а застрахованите загуби от метеорологични бедствия през същия период са нараснали приблизително четворно.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.