1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Заводът за преработка на битови отпадъци край варненското село Езерово тръгва днес

Заводът за преработка на битови отпадъци край варненското село Езерово тръгва днес

За преработката на боклука си варненци ще плащат всеки ден по близо 24 хил. лева и минимум 8,5 млн. лева с ДДС годишно

След близо 2-годишно забавяне днес ще бъде пуснат пробно заводът за преработка на твърди битови отпадъци край село Езерово, съобщи DarikNews.bg. Инсталацията трябваше да бъде готова през лятото на 2009 г., но заради форсмажорни обстоятелства като непредвидени свлачищни процеси, по-голяма денивелация и др. пусковият срок на два пъти беше удължаван.

Началото на проекта беше дадено през септември 2007 г., след като Общинският съвет избра за фирма изпълнител консорциума "Екоинвест Асетс". Съгласно договора дружеството е длъжно да построи завода със свои пари и на собствен терен от 25 дка. Община Варна от своя страна се задължава да плаща за твърдите битови отпадъци близо 79 лева за тон.

От тръжната документация става ясно, че общината ще дава по 300 т дневно "материал" за завода и не по-малко от 109 000 т годишно. За преработката на боклука си варненци ще плащат всеки ден по близо 24 хил. лева и минимум 8,5 млн. лева с ДДС годишно. За целия 10-годишен период на действие на договора това прави най-малко 85 млн. лв.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.