1. Начало
  2. Новини
  3. От фермата до трапезата
  4. Био супермаркети в Испания, Германия и Белгия участват в европейския био конкурс

Био супермаркети в Испания, Германия и Белгия участват в европейския био конкурс

Те поставят акцент на органични, устойчиви и социално справедливи храни

 

За първи път в историята на ЕС ще бъдат връчени биологични награди, които са продължение на Плана за действие за развитие на биологичното производство, приет от Комисията на 25 март 2021 година. Инициативата е съвместна - на Европейската комисия, Европейския парламент, Съвета на ЕС, Европейския икономически и социален комитет, Европейския комитет на регионите, фермерската организация COPA-COGECA и биологичната организация IFOAM Organics Europe.

 

 

Представяме ви финалистите в категорията „Най-добър търговец на дребно“:

 

 

Ecoveritas, базиран в Барселона, Испания.

Веригата супермаркети Veritas управлява 80 магазина в Испания, продава органични, устойчиви, социално справедливи храни. Veritas е пионер по отношение на елиминирането на найлонови торбички и Бисфенол А. Те поставят приоритет намаляването на емисиите и климатична неутралност (въглеродният им отпечатък вече е намален с 50%, целят се на 100%) и борбата с разхищението на храни. Те изпълняват проект за дрехи втора употреба в магазините и даряват за редица социални каузи.

 

La ferme à l’arbre de Liege, базирана в Лантин (Лиеж), Белгия.

Това е малък супермаркет във ферма, който продава био продукти като месо и брашно, не само от самата ферма, но и от биологични производители в региона от 1978 г.

Поставя силен акцент върху устойчивото и кръгово производство (фуражите на животните идват от фермата и от произведените органични отпадъци) и преработката (домашни студени разфасовки от месо). Те наемат 25 души, използват зелена енергия, избягват опаковането и ограничават транспортните емисии, като се фокусират върху местните поръчки. Работят с училища и университети.

 

Bio MERCATO, базиран в Кемптен (Бавария), Германия.

Това е гурме биологичен супермаркет, който си сътрудничи с регионални фермери и ферми за маслини в Италия. Продават плодове, зеленчуци, яйца, брашно и подправки от местни фермери и италиански масла чрез къси вериги на доставки.

Използват само зелена енергия и избягват отпадъци от храни и опаковки. Наемат 30 души и организират семинари и работилници за храна и вино.

 

Конкурсът ще определи победители в още 6 категории.

 

Избраната дата за награждаването не е случайна - 23 септември е Европейският ден на биоземеделието, който беше обявен за първи път през 2021 г.

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.