1. Начало
  2. Новини
  3. От фермата до трапезата
  4. Добри примери за успешни практики по ОСП в Европа

Добри примери за успешни практики по ОСП в Европа

Колективни подходи на групи производители в Словения

 

Нов набор от примери за добри практики за проекти по ОСП отразява основната обосновка на Общата селскостопанска политика по отношение на съхранението на доставките на храни за гражданите на ЕС по устойчив начин, както и допринасянето за устойчивостта в селските райони на Европа.

ОСП предоставя подкрепа чрез множество инструменти, за да спомогне за осигуряването на устойчиви доставки на храни. Новият набор от примери за проекти по ОСП включва добри практики в колективните подходи за опазване на хранителните системи, като например тези в Словения. Тук ОСП подкрепи членовете на групата производители в сектора на плодовете и зеленчуците да въведат нови здравословни хранителни продукти, повишавайки както конкурентоспособността на бизнеса за земеделските стопани, така и разнообразието по отношение на избора на потребителите.

Колективните подходи на групите производители са тематичен фокус за Европейската мрежа на ОСП и се очаква партньорствата да продължат да бъдат видни през новия период на ОСП. Примерите за успех в Словения, представени в базата данни на Европейската мрежа за развитие на селските райони за проекти по ОСП, подчертават как малките стопанства могат да се възползват от обединяването на усилията за постигане на икономии от мащаба и подобряване на конкурентоспособността чрез финансиране от ОСП.

Земеделската и горска кооперация "Sloga Kranj" използва средства от ОСП, за да създаде група производители на картофи и група производители на зеленчуци и плодове. Като част от този процес кооперацията осигури обучение, предприе популяризиране и маркетинг на продуктите на групите, както и организирана логистика на дистрибуцията и контрола на качеството по веригата на стойността на продуктите. Тази колективна инициатива за хранително-вкусовата промишленост помогна за свързването на повече от 1700 земеделски стопани във верига за доставки.

Друг вдъхновяващ проект на ОСП от Словения се отнася до нов екологичен сорт ябълки (устойчив на ябълкова краста), който беше въведен с помощта на Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони на ОСП. Проектът позволи на 200 словенски овощари да участват в събития за трансфер на знания в демонстрационни ферми и семинари, което доведе до засаждането на новия сорт ябълки Bonita на 40 хектара в три региона. "Bonita" ябълки вече стана популярно сред потребителите и финансирането по ОСП помогна това да се случи чрез подкрепа на нови производствени технологии, съхранение и маркетинг по веригата на стойността.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.