1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. 4000 животновъди се събират на протест край Долна Махала

4000 животновъди се събират на протест край Долна Махала

Близо една трета от фермерите в Пловдивско не са си получили субсидиите за отглеждането на животни

4000  животновъди от цялата страна ще се съберат на портест утре край село Долна Махала. Това съобщи Николай Калимперов - фермер от Съединение, цитиран от  dariknews.bg. Протестът е срещу неполучените национални доплащания на глава добитък за миналата година и е организиран  пловдивската организация на животновъдите „Тракия милк". Калимперов обощи, че близо една трета от животновъдите в Пловдивско не са си получили субсидиите за отглеждането на животни. Фермерите се заканиха да блокират за кратко Карловския път.

Средно 150 лева са националните доплащания за една крава или биволица, 30 лева е помощта за една овца или коза.  През 2008 година в  община Съединение  е имало 23 фермера, а сега са останали само 17 човека, които се занимават с животновъдство. През 1990 г. е имало 8000 крави, а сега броят им едва надхвърля 1000. Поради късно започналото изплащане на субсидиите и липсата на възможности за кандидатстване по Програма за развитие на селските райони рязко е намалял броя на отглежданите животни. Двойно е поскъпнал и фуража.

Протестът започва  утре, 19 януари, в 12 часа на разклона на  село Долна Махала - обяви Николай Калимперов. Протестът се организира от пловдивската организация на животновъдите „Тракия милк".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.