1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. 99% от българските птицекланици отговарят на европейските изисквания

99% от българските птицекланици отговарят на европейските изисквания

Пилешкото месо и яйцата ще се окачествяват по категории

 

По цени на пилешкото месо вече сме в ЕС, заяви Цветан Димитров, шеф на дирекция "Животновъдство" в аграрното министерство. Средните цени на птичето месо у нас се движат съвсем близко до нивата в ЕС, като изостават с не повече от 2 до 5%. В страните-членки на ЕС средната цена през март за 100 кг птиче месо е била 134 евро.

99% от българските птицекланици вече са модерни предприятия, които напълно покриват строгите европейски изисквания, повечето са изградени със субсидии по програма САПАРД. Значителен процент вече имат лицензи за износ в Евросъюза. Пилешкото ще се окачествява в кланиците на класове "А" и "Б". За клас "А" ще се брои месото на най-охранените птици и ще струва най-скъпо. Яйцата също ще се делят на категории. Яйцата от клас "Б" са годни само за използване в хранително-вкусовата промишленост.

От 1 януари 2007 г. България ще трябва всяка седмица да праща доклади до Европейската комисия за средните продажни цени за птичето месо клас "А" и за яйцата клас "А". От юли месец всички птицекланици задължително ще водят дневници, в които производителите ще описват условията на отглеждане и хранене на птиците, а мениджърът на предприятието ще попълва данните за производителя или търговеца, теглото на преработените птици за всеки производител поотделно, дата на производство и т. н. Дневниците ще улесняват контролните органи при извършване на проверки.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.