1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. БДС и за лютеницата

БДС и за лютеницата

Стандартите трябва да са задължителни, а не доброволни, смята Павлина Параскова, шеф на Института по консервна промишленост

Въвеждането на минимален задължителен стандарт и за лютеницата поиска вчера шефката на Института по консервна промишленост Павлина Параскова. БДС има вече за киселото мляко и сиренето, а за месните продукти бяха приети "утвърдени стандарти".

Цяло поколение израсна, без да познава истинския вкус на лютеницата, твърди Параскова. Оригиналната се правела с много пюре от пиперки, което обаче било по-скъпо. Имало и много ръчен труд.

Различни проучвания обаче показали, че хората са готови да дадат по над 10 лв. за кг качествена лютеница. Работело се и по създаване на "лютеница за деца", която да бъде задължителен елемент от здравословното хранене на подрастващите.

Стандартите трябва да са задължителни, а не доброволни, смята шефката на Иститута. Можело да има минимални изисквания.

По света ги наричали стандарти за идентичност. Например във Франция имало 100 само за различните видове сирене.

В момента у нас се продават масово кисели млека с вносни закваски, твърди още Параскова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.