1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Дивечът - ценен традиционен ресурс за българската кухня

Дивечът - ценен традиционен ресурс за българската кухня

Снимка:

Общата ловна площ у нас е 10 678 130 ха

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов и Жоро Иванов – президент на "Евро ток България" и вицепрезидент на "Евро ток Интернационал" откриха кръгла маса на тема „Дивечът - ценен традиционен ресурс за българската кухня“.

Събитието беше организирано от „Евро ток България“ - водещо европейско сдружение на кулинари, което извършва официална консултантска дейност към Европейската комисия и Европейския парламент при приемането на политики и закони в областта на храни, етикетиране, земеделско производство, напитки, вино и аквакултури. Сдружението се състои от над 4000 професионални готвачи и шеф-готвачи от 18 страни членки. Те са обединени в защита на кулинарните традиции и наследство в Европа. Асоциацията е основана през 1986 г. от Пол Бокюз и Пиер Ромейер, за да популяризира идеята за здравословното и вкусно хранене.

В дискусията „Дивечът - ценен традиционен ресурс за българската кухня“ взеха участие Илия Русев от Изпълнителна агенция по горите, д-р Николай Лилов - директор на Дирекция „Координация и контрол“ на Българската агенция по безопасност на храните, колегата му д-р Любомир Кулински – директор на Дирекция „Контрол на храните“, Кирил Вътев - председател на Асоциацията на месопреработвателите в България, Благой Рагин - председател на Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Елена Симеонова – ръководител сектор „Публични и фирмени комуникации“ на "Метро Кеш енд Кери" България и д-р Соня Алексиева – ръководител на секция „Туризъм“ на Нов български унивирситет, производители на продукти от дивечово месо, асоциациите на кулинарите, търговските вериги, туроператорите, хотелиерите и ресторантьорите.

Кръглата маса имаше за цел да фокусира вниманието на заинтересованите страни към темата за дивеча и неговото използване, като изключително ценен за кулинарното изкуство ресурс. Дивечовото месо е много съществен, но често пренебрегван продукт в българската кулинария. Поради своето разнообразие и вкусови качества той може да бъде една от емблемите на традиционната ни кухня – ресурс, който следва да бъде подходящо позициониран и използван.

В света на ловното общество България е добре позната страна със съвременни условия и отлични дивечови трофеи. Общата ловна площ у нас е 10 678 130 ха, от които 6 862 578 ха са земеделски фонд и 3 815 552 ха - горски фонд. Ловните сдружения са 168 и стопанисват и ползват дивеча върху 87% от ловностопанската територия на страната.

Реалното стопанисване и ползване на дивеча се извършва от ловните дружинки, които са около 2800. Държавните ловни стопанства са 28 и стопанисват около 6% от ловностопанската територия на страната.

В България се предлага лов в специални райони, лицензирани от правителството. Те изобилстват от различен дивеч, който при подходящо използване може да донесе на страната ни допълнителна икономическа, социална и културна стойност. За целта от Министерството на земеделието и храните обещаха в най-кратки срокове изготвяне и приемане на необходимата нормативна база, която да стимулира и улесни производителите, преработвателите и ползвателите на дивечово месо и продукти от него в хотелиерския и ресторантьорския бизнес у нас.

В момента в страната ни има изграден 1 пункт за съхранение и транжиране на дивечово месо – в ДЛС „Росица“ и 3 пункта само за съхранение на дивечово месо в ДЛС „Шерба“, ДЛД „Черни Лом" и ДЛС „Витошко-Студена“. Всички те са лицензирани и са изградени и финасирани по проекти от ЕС.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.