1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. ЕС и Китай ще успеят да преодолеят конфликта за дъмпинга на слънчеви панели

ЕС и Китай ще успеят да преодолеят конфликта за дъмпинга на слънчеви панели

Договорката е опит да се овладее опустошителната търговска война между тях за широк спектър от стоки (от стомана до вино)

Европейският съюз и Китай най-вероятно ще успеят да стигнат до споразумение, с което да преодолеят конфликта за дъмпинга на слънчеви панели, внасяни от Китай в Европа. Това потвърдиха длъжностни лица и от двете страни в преговорите в края на миналата седмица. Договорката е опит да се овладее опустошителната търговска война между тях за широк спектър от стоки (от стомана до вино).

Китай предлага да определи "таван" за годишния обем на износа на слънчеви панели за Съюза, твърди и новинарската служба при стоковата борса в Шанхай. Според предложението, от Китай ще се изнася не повече от 10 гигавата (GW) фотоволтаични модули за ЕС годишно и това ще става при минимална цена от 0,5 евро на ват. В замяна азиаткста държава очаква Европа да отмени или намали митата върху китайските соларни панели, пише "Дневник".

Миналият месец ЕС наложи антидъмбингова такса от 11.8% на вноса на слънчеви панели от Китай. Таксата ще се увеличи до над 47% до август, в случай че все пак не бъде постигнато споразумение. Причината е, че Европейската комисия обвинява Китай, че залива Европа с евтини слънчеви панели, които се продават под себестойността на производството.

Затова е наложително Брюксел и Пекин да намерят решение на най-голямия в историята си търговски спор. Европейските защитници на свободната търговия – Великобритания и Германия искат да избегнат влошаването на отношенията с Китай – вторият по големина европейски търговски партньор. В същото време ефектът от свръхкапацитета и спадането на цените на европейските соларни фирми беше подценена – в петък немската група "Conergy" подаде молба за несъстоятелност.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.