1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Европа: Цените на млякото ще се стабилизират

Европа: Цените на млякото ще се стабилизират

Снимка:

Млечните доставки ще се увеличават плавно след края на квотната система

Млечните доставки ще се увеличават плавно след края на квотната система в началото на април и изкупните цени ще се стабилизират. Това прогнозира Европейската комисия в нов доклад за краткосрочното развитие на сектора.

Още в края на миналата година някои страни драстично са намалили производството си, за да избегнат големите глоби за превишаване на квотите. През декември нивата от предишната година са надвишени само с един процент, се казва в доклада на Комисията. На места, като във Великобритания например, важна роля за намаляване на продукцията са изиграли и ниските до момента изкупни цени на суровината.

Очаква се количествата да продължават да спадат до края на първото тримесечие. След това ще има лек ръст, облагодетелстван и от евтините фуражи. И въпреки че месеците април и май по принцип са най-силните за млекопроизводителите, Брюксел не очаква голям скок в доставките към мандрите.

След отчетливото поевтиняване на млечните продукти в Европейския съюз през миналата година, през първите месеци на 2015-та те отново се движат нагоре. Това се дължи от една страна на по-малкото производство, а от друга – на растящото търсене в трети страни. Китай ще запази позицията си на най-голям вносител, като се очаква ръстът на импортите да е с около 3 % годишно. Износът от Европа се улеснява и от евтиното евро.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.