1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Европейският съюз възстановява износа си на храни

Европейският съюз възстановява износа си на храни

Най-внасяните стоки са все така маслодайни и протеинови култури

Външната търговия със селскостопански и хранителни продукти на Европейския съюз допълнително увеличи излишъка си с 33% на месечна база, достигайки през февруари 5,4 милиарда евро. В стойностно изражение износът достигна 18,6 милиарда, което е с една десета повече от февруари 2022. вносът в ЕС възлиза на 13,3 милиарда, като за трети пореден месец намалява. Това са основните констатации от последния месечен доклад за търговията със селскостопански и хранителни продукти, публикуван от Европейската комисия.
 
През февруари 2023 година почти всички категории на хранително-вкусовата промишленост в Европейския съюз са имали динамично начало на годината в стойностно изражение в сравнение с миналата година. В резултат на това износът на селскостопански и хранителни продукти е бил с плюс 1,7 милиарда  евро по-висок през февруари, отколкото по същото време през миналата година.
Най-важните експортни продукти, стимулиращи увеличението, са зърнените заготовки, обработените плодове и ядки и млечни продукти. Освен това през първите два месеца на 2023-та Общността увеличи експорта на зърнени култури за Северна и Субсахарска Африка с още 768 хиляди тона в сравнение със същото време година по-рано.
  
Трите най-големи дестинации за износ на селскостопански и хранителни продукти — Обединеното кралство, Съединените щати и Китай — останаха същите като през януари.
През втория месец на годината стойностите на вноса продължиха низходящата си тенденция от миналия ноември насам и достигнаха 13,3 милиарда евро. Най-внасяните стоки са все така маслодайни и протеинови култури с общо количество от 7,4 милиона тона, внесени през януари и февруари, в сравнение с 6,8 милиона тона през същия период през 2022 година. Вносът на плодове и ядки също се е увеличил поради увеличаване на количеството и измести в стойностно изражение от второто място кафето, чая, какаото и подправките.
През февруари тази година Украйна беше основният източник на внос, следвана от Бразилия и Обединеното кралство. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.