1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. FAO прогнозира стопяване на световните запаси от зърно

FAO прогнозира стопяване на световните запаси от зърно

Редуцирането на световните зърнени запаси ще стане предимно за сметка на развиващите се страни

 

Според прогнозите на Организацията на ООН по прехрана и земеделие – FAO, световните запаси от зърно в края на 2005/06 г. ще намалеят с 15,6 млн.т, в сравнение с 2004/05 г. до 351,6 млн.т. Пшеницата ще намалее до 165 млн.т или с 8,5 млн.т по-малко спрямо предишния сезон. Експертите от FAO акцентират, че редуцирането на световните зърнени запаси ще стане предимно за сметка на развиващите се страни, където обемът им ще ерозира от 181,9 млн.т до 164,3 млн.т.

В групата на развитите държави, обаче, общият зърнен запас в края на 2005/06 г. ще се увеличи с 2 млн.т до 187,3 млн.т. Това ще стане главно заради високите преходни наличности от зърно в САЩ. В Евросъюза крайните запаси от зърно ще намалеят със 7,5 млн.т, в сравнение с рекордното им миналогодишно равнище – от 47,7 млн.т до 40,2 млн.т.

Според доклада на FAO за месец април се посочва, че през 2005 г. производството на ориз в света достигна рекордните 628 млн.т. Рекордният световен добив беше обусловен от разширението на посевните площи в основните страни- производителки на тази култура и благоприятните агрометеорологични условия в Азия и повечето южноамерикански страни. Прогнозните данни от FAO са, че през 2006 г. производството на ориз в света ще нарасне с нови 6 млн.т до 634 млн.т. През 2006 г. се очаква намаление на импортното търсене на ориз в света с 4%, в сравнение с 2005 г. (до 27,8 млн.т), което при наличието на по-голямо производство е една обективна предпоставка за по-ниски ценови нива в края на текущия сезон.

Министерството на земеделието на САЩ изнесе доклад, според който през март се наблюдаваше леко понижение на експортните цени на ориза на азиатските пазари. Цените на тайландския ориз през изминалия месец се понижиха с 3 долара до $306/т FOB, а във Виетнам експортните котировки спаднаха с 4 долара – до $243/т FOB. В същото време цените на дългия ориз на американския пазар се изкачиха през март до $373/т FOB.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.