1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Фондове оскъпиха земеделските земи с 25% за 1 година

Фондове оскъпиха земеделските земи с 25% за 1 година

От началото на годината средната стойност на нивите се е покачила от около 190 -200 лв. за декар до 240 - 250 лв.

 

В първата година на страната ни в ЕС земеделските земи са поскъпнали средно с 25%, съобщиха вчера експерти от аграрното ведомство. От началото на годината средната стойност на нивите се е покачила от около 190 -200 лв. за декар до 240 - 250 лв.

Чувствително активизиране на пазара на земеделската земя се наблюдава в Северозападна България. Там и поскъпването на нивите е най-чувствително, а ръстът е 47% до около 250 лв. за декар. Експерти коментираха, че раздвижването в този регион идва главно от акционерните дружества със специална инвестиционна цел (АДСИЦ), които изкупуват земя. Заради по-ниското й качество в Северозападна България няма ясно обособени арендатори, което позволява на АДСИЦ по-лесно да намират земя в сравнение със Североизточна България.

Най-плодородната земя - в Добрич, е поскъпнала едва с 14.1%, като средната цена достига до 406 лв. за декар. Преди седмици от "Елана фонд земеделска земя" посочиха, че средната цена на земята у нас е по-висока. Наблюденията върху пазара показвали, че у нас декар струва 280 лв., докато в Румъния декар върви средно по 210 лева, в Естония - 180 лв., а в Украйна - 250 лв.

Аграрният зам.-министър Светла Бъчварова уточни, че тази година са реализирани с 30% повече продажби на земя в сравнение с миналата година. Броят на сделките вече е достигнал 117 000 и са изтъргувани 1.4 млн. дка.

 

AGRO.BG

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.