1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Интервенцията на пазара на зърно обсъждаха в Плевен

Интервенцията на пазара на зърно обсъждаха в Плевен

 

Областната служба за съвети в земеделието (ОССЗ) в Плевен със съдействието на Областната дирекция "Земеделие и гори" и Националната служба по зърното и фуражите в Плевен проведоха семинар на тема "Интервенция на пазара на зърно". Както вече ви информирахме, форумът се проведе вчера. Той беше открит от д-р Милка Нанова, началник сектор на ОССЗ. За участие бяха поканени представители на четири лицензирани зърнохранилища от региона, който обслужва Националната служба по зърното в Плевен, както и земеделски производители от Плевенска област.

Венцислав Милев, началник сектор на Националната служба по зърното в Плевен, представи пред участниците в семинара как ще се осъществява интервенционната политика, какви са изискванията към стопаните, които ще предложат зърно, какви са цените, на които то ще се изкупува и каква е процедурата. Ще припомним, че от аграрното министерство обещаха след 11 януари интервенция на зърнения пазар, тоест държавата да се намеси на пазара на зърно с цел да подпомогне земеделските производители и то с цена, която покрива разходите им за производство на зърното. В заповедта на аграрния министър са посочени януари и февруари за период на действие на интервенцията. Според специалистите обаче вероятно схемата ще работи и през март. Предложената цена е 175 лева за тон хлебно зърно, като качествените показатели са леко занижени предвид тежката стопанска 2005-а година и лошите метеорологични условия в Плевенска област.

По време на семинара вчера бяха представени и възможностите за кредитиране на земеделските производители. Във форума участваха представители на търговски банки, които информираха земеделските производители за новите кредитни продукти в земеделието, предлагани от тях./posredniknews.com

AGRO.BG


 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.