1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Искат по-висока цена за пшеницата

Искат по-висока цена за пшеницата

Брашното обаче не следва ценовата тенденция на пшеницата

 

Равновесната цена на хлебната пшеница, достигната през октомври 2005 год. от 162 лева за тон без ДДС под въздействието на държавната интервенция, е на път да бъде нарушена и да поеме нагоре. Тенденцията е напълно нормална за сезона, тъй като при равни други условия, цената на стратегическата суровина вече се оскъпява поне в разходите по нейното съхранение и опазване на качеството от болести и щети от вредители.

Актуалните предложения за покупка на стоковата борса през изтеклата седмица са останали на 162 лева за тон без ДДС. Продавачите на пшеницата не са съгласни с това и вече отстояват по-високи нива на цената в границите от 180-190 лева за тон без ДДС.

Брашното обаче не следва ценовата тенденция на пшеницата и при него тя е надолу. Тип 500 е поевтиняло с 8 лева спрямо октомври 2005 год., тип 700 - с 9 лева и тип 1150 - със 7 лева. Борсовите анализатори сочат като причина за това фактът, че мелниците са купили своята суровина на ниски цени още след жътвата, а с друга част са затворили производствения си цикъл и преработват не купена, а собствена пшеница, добита от арендувани от тях площи.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.