1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Изнасяме повече пшеница за Испания и Италия, според Асоциацията на зърнопроизводителите

Изнасяме повече пшеница за Испания и Италия, според Асоциацията на зърнопроизводителите

Ниският капацитет на родните пристанища затруднява експорта на пшеница от страната

Между 30-45 ст. за кг варират цените на хлебната пшеница в момента,заяви председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Радослав Христов. Фуражната пшеница се търгува за 28-30 ст. за кг.

Разликата в цените за хлебната пшеница са големи, коментира Христов. Фуражната пшеница се търгува за 28-30 ст. за кг.В някои региони на страната има сделки за по 30-31 ст. за кг, докато за екстра качество се предлагат много повече – 40-45 ст. Износът на пшеница от страната продължава, но не спира и изкупуването на суровината на вътрешния пазар. Голямо е търсенето на пшеница в Северозападна България.

Експортът  е ориентиран основно за Сирия, Иран и Египет. Тази година обаче има повече сделки за Испания и Италия.

„В Испания има пазар за българска пшеница, тъй като когато действаше квотният принцип за пшеницата в Европейския съюз, нашата квота беше за Испания, последната беше 360 хил. тона. Затова може би има едно търговско отношение между България и Испания в тази насока, освен това тази година те бяха доста засегнати от сушата”, каза Христов.

Председателят на НАЗ посочи още, че хроничният проблем с ниския капацитет на родните пристанища затруднява експорта на пшеница от страната. Затова много производители извозват с камиони стоката си на румънското пристанище в Констанца. „Румънското пристанище като капацитет е няколко пъти по-добро, отколкото тези на Бургас и Варна взети заедно”, коментира Христов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.