1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Износът на слънчоглед намалява

Износът на слънчоглед намалява

Въпреки че с всяка година стопаните увеличават площите със слънчоглед, лошото време през 2005 г. попречи на плановете за увеличаване на експорта

 

Според анализи на МЗГ слабите добиви от слънчоглед през миналата година ще доведат до лек спад в износа за стопанската 2005-2006 г. Ако от миналогодишната реколта са изнесени над 520 хил. т, то очакванията на експертите са до есента на 2006 г. зад граница да се изтъргуват под 500 хил.

Сривът на изкупните цени на стоката не само за България е една от причините за спада. От септември до декември 2005 г. цените на маслодайния слънчоглед в страната са паднали от 241 долара на 226 долара за тон. За същия период в САЩ сривът е от 300 долара на 269 долара за тон.

До 4 декември 2005 г. българските фирми са реализирали едва 167 хил. т износ на маслодаен и шарен слънчоглед. Това сочат данните на Агенция "Митници". Традиционно търговците пласират суровината в Турция, където цените са сравнително високи и производителите на олио се снабдяват от България. Пороите се отразиха зле на качеството на слънчогледа и това е причина за ограничената търговия, обясняват експерти. За да не провалят предварителните си договори с турските си партньори, българските търговци внесоха над 460 хил. т слънчоглед от Украйна. По данни на Украинската информационна агенция износът е реализиран от октомври до декември и така България става лидер в експорта на маслодайната култура. Спрямо българските цени тези в Украйна са по-ниски, затова и импортът в края на годината е достигнал подобни размери. Докато през 2004 г. внесените в страната количества са били само 4 хил. т, през миналата година те са точно толкова, колкото е износът на България за Турция.

Въпреки че с всяка година стопаните увеличават площите със слънчоглед, лошото време през 2005 г. попречи на плановете за увеличаване на експорта. През 2005 г. слънчогледовите ниви са с 20 на сто повече от тези през 2004 г. Непостоянното време и резките смени на температурите са причина питите да изгорят и добивите да паднат под 158 кг от дка, сочи статистиката. Предишната година от декар средно са получавани по 182 кг маслодаен слънчоглед. Затова и очакванията са производството през 2005 г. да падне до 920 хил. т при над 1 млн. т през 2004 г.

Дефицитът обаче няма да се отрази на вътрешния пазар, тъй като внесените от Украйна количества ще са достатъчни не само да покрият нуждите на рафинериите, но и да бъдат реекспортирани. Годишно на българския пазар се търгуват около 109 хил. т – преди 2-3 години потреблението на човек от населението е било 14.2 л, то през миналата година е с литър повече - 15.2 литра.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.