1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Какъв е приносът на Украйна за продоволствието?

Какъв е приносът на Украйна за продоволствието?

Страната е голям износител на царевица и рапица

Все още никой не може да каже какви ще са последствията от руската инвазия в Украйна за световните пазари за аграрни продукти. Факт е, че бившата житница на Съветския съюз днес отново е един от най-големите износители и снабдява все повече държави със своите продукти.
 
В Украйна селското стопанство, за разлика от много западноевропейски държави, се радва на голяма популярност сред населението и получава солидна подкрепа от политиците. Принос за това имат и благоприятните условия – големи площи и подходящ климат, от които се възползват най-вече производителите на зърнени и маслодайни култури. 
 
Затова и първите опасения след нахлуването на руските войски бяха за недостиг на зърно на световните пазари. За Европейския съюз това не е фатално, тъй като 27-те отглеждат достатъчно пшеница, за да задоволят своите нужди. Войната може да наруши доставките на газ и изкуствени торове, а това ще доведе до по-високи цени на храните и голяма инфлация, прогнозират експерти.
 
Украйна е голям износител на царевица и рапица. От царевицата миналата година бяха изнесени 33,5 милиона тона, което изведе страната до 4-то място в света. Собственото потребление е сравнително малко – около 10 милиона тона. Подобна е ситуацията и при пшеницата, от която при реколта от 33 милиона тона бяха експортирани над 70%.
Освен това Украйна е най-големият износител на слънчогледово семе - 17,5 милиона тона през миналата година, на слънчогледов шрот – 7 милиона тона – както и на ръж, където страната държи 40 на сто от световния пазар, а при слънчогледовия шрот даже 60%. 
 
Производството на рапица също не е за подценяване. 20 на сто от световната търговия е в украински ръце, което през 2021-а се равняваше на 2,7 милиона тона. При маслото, сирената и пълномасленото мляко Украйна е на 9-10 място в света.
 
В същото време Украйна има отрицателен външнотърговски баланс. За 2020 година вносът е бил на стойност 53,7 милиарда долара, докато от експорт са генерирани 49,2 милиарда. Най-важен партньор и в двете посоки е Китай, заемащ 15% от външната търговия на бившата съветска република. С доста голяма разлика следват Полша, Русия, Турция и Германия, за където Украйна изнася предимно зърно, желязо, стомана, мазнини и масла, както и руда. При вноса след Китай се нареждат Германия, Русия, Полша и Съединените щати. От тези страни Украйна импортира фосилни горива, минерални масла, машини и електроника.
 
Важната роля на селското стопанство в страната се дължи основно на далновидната политика за сектора, благодарение на която през последните 20 години производството расте. През 2020-та то е било със 77 % по-голямо, отколкото през 2000 година. 73 на сто от територията на Украйна са годни за селскостопанска дейност, това са около 43 милиона хектара.
 
Според европейски експерти от войната ще бъдат засегнати държави в северна Африка и Азия, както и Турция, тъй като те са основните вносители на украинско и руско зърно. Прогнозите са, че Европа няма да усети и недостиг на маслодайни продукти, тъй като има достатъчно други алтернативни доставчици. Ще се усети сериозно поскъпване на световните пазари, тъй като търсенето от трети страни ще се засили. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.