1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Китай отменя наказателното мито за австралийски ечемик

Китай отменя наказателното мито за австралийски ечемик

След въвеждането на налога през 2020 година търговският спор между Китай и Австралия се разрасна

След повече от три години Китай отмени наказателното мито за внос на ечемик от Австралия, което беше в размер на 80 процента. То беше въведено заради предполагаем дъмпинг, подбиващ цените на местното производство. Според чужди анализатори истинската причина е настояването на Канбера Китай да разкрие подробностите около произхода на коронавируса.
 
От съобщение на търговското министерство в Пекин става ясно, че заради променената пазарна ситуация за ечемик в страната вносното мито вече няма да бъде прилагано. След въвеждането на налога през 2020 година търговският спор между Китай и Австралия се разрасна и обхвана австралийските доставки на вино, говеждо месо, омари, въглища и дървесина. Само от отпадането на най-важния външен пазар за ечемика Австралия е губила по 550 милиона евро на година.
 
Затова в началото на тази година Канбера внесе жалба срещу Китай пред Световната търговска организация, но скоро след това поиска тя да бъде замразена, тъй като Пекин се съгласи да преразгледа митническите си разпоредби. След като налогът беше отменен, жалбата най-вероятно ще бъде оттеглена, коментират експерти в Австралия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.