Край на хлебната война в Добрич, повишиха цените и на самуните
Скъпата захар вдига до 2,40 лв. цената за производство на кило козунак за Великден. В магазините ще се продава по 2,60 при 2-2,20 лв. миналата година. Това съобщи шефът на федерацията на хлебарите в Добрич Тодор Няголов.
Захарта скочи с 80%, а съдържанието й в кило козунак е 17-18%. Новите, по-високи цени на хляба миналата седмица сложиха край на хлебната война между фурните в Добрич и Варна. "Савимекс" увеличи цената на самун от 700 г на 55 ст., а на нарязания - на 58 ст. "Добруджански хляб" пусна своя хляб съответно по 55 и по 60 ст. Двете варненски фурни, които от месеци правиха дъмпинг със символични цени от 30-35 ст., също вдигнаха цените. Реалната цена е 60 ст., която може да задържи на пазара и малките, и средните пекарни, тъй като при тази цена, за тях остава печалба от 2-3 ст. на самун. В последната седмица се вдигна и цената на тон брашно от 310 до 330-370 лв./тон. За 700 грама самун трябват 520 г брашно. Изкупната цена на пшеницата също се вдигна и е 210-220 лв. за тон.