1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Купуваме фалшив пчелен мед, а изнасяме качествения

Купуваме фалшив пчелен мед, а изнасяме качествения

Десетки фирми от "сивата" икономика заливали пазара с невероятни комбинации на фалшифициран мед

 

150 нарушения в производството и продажбата на пчелен мед е установила Националната ветеринарно-медицинска служба (НВМС), съобщи председателят на Асоциацията на преработвателите и търговци на пчелни продукти Румен Милев.

От Асоциацията алармират, че на пазара масово се предлага фалшив мед. Оригиналният мед не е по-евтин от 5 лв., а ментето се харчи по около 3 лв. килото.

През последните години българският мед се изнася предимно за Европа и САЩ, като цената за тон е 1600-1700 долара.  Нашият мед минава за един от най-качествените и скъпите. Цената на тон аржентински или китайски например варира от 1100 до 1330 долара.

На българските пазари много производители продават мед с изкуствени подсладители. Според тях десетки фирми от "сивата" икономика заливали пазара с невероятни комбинации на фалшифициран мед. Сред нарушенията са продажбата на пчелен мед от нелицензирани фирми. Повечето такива фирми слагат етикети, които заблуждават за състава на меда, а съдържанието на продукта е само фруктоза. Продавачи масово заблуждавали потребителите с надписа "Боров еликсир". В кафенета, сладкарници и ресторанти, където медът се предлага в малки опаковки, също имало фалшив, алармираха от асоциацията. Медът, който се продава опакован в целофан, също не бил оригинален. От асоциацията посъветваха потребителите внимателно да четат съдържанието на меда, описано на етикета.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.