1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Минимални стандарти за качеството на храните, съветват експерти

Минимални стандарти за качеството на храните, съветват експерти

Стандартът за качество регламентира определена технология на производство

Трябва да има минимални стандарти за качество и под тези стандарти да не се произвеждат определени продукти. За това настояват от Института за консервната промишленост в Пловдив.

Минимални стандарти трябва да се въведат за хляба, сиренето, киселото мляко, пресните плодове и зеленчуци, лютеницата, кетчупа, пресните колбаси, кебапчетата, каймата, кюфтетата. За някои от тези продукти е въведен Национален държавен стандарт.

От института подчертаха, че минималните стандарти за качество са нещо различно от БДС. Експертите твърдят, че заради ниската покупателна способност производителите са променили рецептурите на много храни, така че те да са на по-ниска себестойност и да отговорят на доходите на българина.

По този начин автентичният вкус на много продукти се е загубил и младите поколения не го познават, със съжаление отбелязват от Института за консервна промишленост в Пловдив. Оттам заявяват, че в много страни са въведени стандарти за идентичност, които гарантират автентичния вкус на храните. Такъв стандарт има за киселото мляко. По такъв стандарт нашата страна продава кисело мляко в Япония. Този стандарт се регламентира определена технология на производство и техниката, с която се произвежда.

"Ние приветстваме първите стъпки с въвеждането на някои стандарти, които определят правила за производство на по-качествени продукти", заявяват от института.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.