1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Мирослав Найденов: Протестът на тютюнопроизводителите е политическа провокация

Мирослав Найденов: Протестът на тютюнопроизводителите е политическа провокация

Снимка:

143 млн. лв. са средствата, които могат да се платят за 2011 и 2012 г. на тютюнопроизводител

Протестът на тютюнопроизводителите, който се провежда в град Гоце Делчев е политическа провокация. Това каза министърът на земеделието  и храните д-р Мирослав Найденов. Съмненията му са заради това, че протестът се води от депутата от ДПС Алиосман Имамов и кметовете на общините Гърмен и Сатовча. Вчера в района пък е обикаляла депутатката от БСП Корнелия Нинова. Според министър Найденов не е случайно и това, че протестът съвпада с вота на недоверие към правителството. Той призова тютюнопроизводителите да не се подават на политически провокации и призова тези, които ги подклаждат да се запознаят с възможностите за подпомагане на сектора и с Общата селскостопанска политика.

143 млн. лв. са средствата, които могат да се платят за 2011 и 2012 г. на тютюнопроизводители. Половината от тази сума ще бъде изплатена след средата на годината, тъй като тези средства не бяха заложени в бюджета, посочи министърът. Търсим финансов ресурс и по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г.

По отношение на ниската изкупна цена на килограм тютюн министърът посочи, че  МЗХ няма механизъм, с който да влияе на цената. Министърът припомни, че са предложени исканите от тютюнопроизводителите промени във Закона за тютюна и тютюневите изделия, свързани с либерализиране на пазара, с цел да се премахнат прекупвачите и производителите да продават директно продукцията си.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.