1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Мирослав Найденов: Вчерашният протест на тютюнопроизводители е "организиран бунт"

Мирослав Найденов: Вчерашният протест на тютюнопроизводители е "организиран бунт"

Снимка:

Земеделието е един от малкото сектори в българската икономика, който формира положително търговско салдо

Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов призова депутатите от ДПС и някои от БСП да не обикалят и да подбуждат хората към протести, защото това е довело и до смъртен случай. Според него вчерашният протест на тютюнопроизводители е бил "организиран бунт", ден преди днешния вот на доверие към правителството.  Найденов призова опозицията да седнат на една маса и да дискутират проблемите на тютюнопроизводителите. Той посочи, че правителството ще направи всичко възможно, когато има ресурс в бюджета, да подпомогне тютюнопроизводителите.

Миналата година направихме невъзможното да осигурим 116 милиона лева за тютюнопроизводители през август, заяви министърът. По думите му те никога не са получавали средства през януари. Той посочи, че ДПС управляват този сектор през последните осем години. Вие направихте тютюнопроизводителите най-бедното съсловия, не ние, заяви Найденов. На тези фирми, които в момента отказват да изкупуват тютюна на цени каквито трябва, вие им дадохте разрешителните, вие ги създадохте, допълни той. Когато поискахме да либерализираме пазара и да ги отстраним като посредници, тогава те решиха, че ще изкупуват тютюна по два лева, обясни министърът.

Мирослав Найденов посочи, че правителството на ГЕРБ е поставило добро начало на реформите. По думите му земеделието е един от малкото сектори в българската икономика, който формира положително търговско салдо. Министърът отбеляза, че за тази година и половина са отворени пазарите ни в Русия, Украйна, Турция и арабските държави.

През последната година е ускорена обработката на проекти по Програмата за развитие на селските райони, отбеляза Найденов. Договорените средства са 31 процента, а изплатените - 18 на сто. За сравнение до преди година и половина средствата бяха под 4 процента, отбеляза той. Министърът посочи, че е компенсирано четиригодишното изоставане на прилагането на Програма "Рибарство", наскоро е получена отказваната многократно оценка за съответствие и е започнало реалното усвояване на средствата. В началото на мандата Министерството на земеделието и храните не само спря замяната на гори, но и не позволи строителство в заменените вече територии, отчете още Найденов. През изтеклата година и половина бяха наложени български държавни стандарти за млечните и месни продукти и за хляба, посочи той. По думите му от ключово значение за завършване на реформата в сектора е създаването на Българска агенцията за безопасност на храните. Приоритет през следващата година ще бъде ускоряването на процеса на комасация на земята, заяви министърът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.