1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Намаляването на консумацията на месо - средство срещу глобалното затопляне

Намаляването на консумацията на месо - средство срещу глобалното затопляне

В селското стопанство около 80% от отделяните газове с парников ефект идват от животните - главно под формата на метан

 

Намаляването наполовина на ежедневната консумация на месо в развитите страни до 2050 г ще помогне да се намали климатичното затопляне. Това сочи проучване, публикувано в авторитетното британско медицинско списание "Лансет".

"Ако се приеме, че населението на планетата ще се увеличи с 40% до средата на века, и ако не настъпи никакво понижаване в отделянето на газове с парников ефект, свързани с добитъка, консумацията на месо трябва да спадне до 90 г дневно на човек, за да се стабилизира количеството излъчвани газове с парников ефект", пише списанието.

Според учените консумацията на червено месо от тревопасни (крави, овце, кози), които отделят метан - газ с доказан силен ефект за глобалното затопляне, трябва да се намали до 50 г на ден.

Сега средната консумация на месо дневно е 100 г на човек, като обаче това осредняване се получава при силна неравномерност на консумацията в различните страни - 200-250 г в развитите държави и 20-25 г - в бедните.

Според учените, ръководени от Антъни Макмайкъл от Националния център по епидемиология и обществено здраве в университета в Канбера, 22% от отделяното количество газове с парников ефект идва от селското стопанство, като този процент е сходен за индустрията, но по-нисък отколкото от транспорта.

В селското стопанство около 80% от отделяните парникови газове идват от животните - главно под формата на метан.

Според учените освен за глобалното затопляне намаляването на консумацията на месо в богатите страни е благоприятно и за намаляване на сърдечносъдовите заболявания, затлъстяването, рака на дебелото черво и др.

В същото време малко по-голяма консумацията на месо в бедните държави би имало благотворен ефект върху здравето на хората там.

 

AGRO.BG

 

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.