1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Най-големите производители на безалкохолни напитки в света сменят рецептите си

Най-големите производители на безалкохолни напитки в света сменят рецептите си

В американския щат Калифорния са въведени нови здравни закони

Най-големите производители на безалкохолни напитки в света -  Кока-Кола и Пепси, сменят рецептите си заради нови здравни закони в Калифорния. Американският щат включи няколко вещества, които се използват в индустрията, в списък с канцерогенни елементи.

Всеки продукт, който, макар и в минимални количества, съдържа опасния химикал  4-метилимидазол, трябва да носи етикет, на който е отбелязано, че е потенциално канцерогенен. Химикалът се съдържа в карамела, който се използва като оцветител в колата.

Ако гигантите запазят досегашната технология на производство, то би трябвало да предупреждават на етикетите си, че напитките им са потенциално канцерогененни. Очаква се промяната да влезе в сила изцяло на територията на Северна Америка, но все още не е ясно дали ще засегне и Европа, съобщи Асошейтед прес.

Гигантите успокоиха, че при настоящите рецепти, напитките им не са вредни или дори и да има такива вещества, то те са в количества, които не застрашават здравето на хората. Действително, карамеловите оцветители наистина могат да имат канцерогенно действие, но според здравните власти, такъв има, само ако човек изпива над хиляда кутийки коли на ден.

Промяната в рецептата няма да засегне обичайните вкусови характеристики на напитката, категорични са от производителите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.