1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Недоволни млекопроизводители се събират на протест край пловдивското село Долна Махала

Недоволни млекопроизводители се събират на протест край пловдивското село Долна Махала

Фермерите в страната са силно притеснени за животните си

Млекопроизводители ще се съберат на протест по обед на пътя между Карлово и Пловдив, край село Долна Махала, община Калояново. Това каза Атанас Къцов, председател на асоциацията на млекопроизводителите „Тракия Милк”, която е организатор на протеста, цитиран от Агенция „Фокус”. Очаква се да присъстват около 50-60 фермера, каза Къцов, който обясни и мотивите за днешния протест.

„На 27 октомври миналата година бяхме при министър-председателя по три въпроса. Единият беше за високото облагането на земеделските производители с данък печалба, което е дискриминационно спрямо другите, които плащат данъци. Така че това е една от основните причини за днешния протест, защото нямаме никакъв отговор след тази среща. Другият мотив е да изразим солидарност към животновъдите, които все още не са си получили субсидията на глава животно и по другите схеми за подпомагане”, каза Атанас Къцов. По думите му около 1400 фермери не са получили парите си.

Като собственик на ферма за крави Атанас Къцов заяви, че печели повече, отколкото миналата година по това време. В момента цената на млякото (която достига до 75 - 80 ст. за литър) е една от най-високите спрямо стойностите й през последните години. В същото време обаче цената на комбинирания фураж за животните също се е повишила и е 60 ст. за кг. „За производството на един литър мляко са нужни 2 кг фураж, от което  следва, че млякото ни трябва да бъде минимум 1,2 лв. за литър. Излиза, че ние работим на загуба. На печалба мога да бъдат само фермерите със земя, които са произвели фуража за животните си. Животновъдите със земя обаче у нас са малко и се налага да купуват фуражи. Поради тази причина много фермери ще фалират", прогнозира Къцов.

По думите му животновъдите планират по-голям протест в София, но вероятно  заради опасността от разпространение на заразата от шап стачките ще бъдат отложени. Фермерите в страната са силно притеснени за животните си.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.