1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Нова акция за събиране на екотакса от производителите

Нова акция за събиране на екотакса от производителите

Въвеждането на единна продуктова такса ще вдигне с 5-6 на сто цените на най-масовите продукти

 

Киселото мляко може да поскъпне с 2 до 5 стотинки заради данък "опаковка" заради така наречената продуктова такса. Налогът бе въведен със закон у нас през 2004 г. и от тогава, всички производители и вносители са задължени да я плащат.

С парите от таксата се финансира разделното събиране на боклука и изграждането на депа и съоръжения за обезвреждане на отпадъци. В момента у нас таксата може да се плаща по два начина. В първия сумите се превеждат директно в държавния бюджет. Оттам отиват в различни проекти за опазване на околната среда. Предпочитана от производителите обаче е втората възможност. Фирмите се включват в организации за събиране на опаковки и плащат само 1/27-а част от държавната такса.

В България има 5 такива организации. Членовете им трябва да съдействат за намаляване на отпадъците от опаковки на собственото им производство, но всъщност, не го правят. Екоминистерството предупреждава, че фирмите не си плащат таксата, и именно заради това се изисква въвеждане на единна продуктова такса.
Това ще вдигне с 5-6 на сто цената на най-масовите храни, плашат обаче петте "събирачи" на опаковки. Според тях минералната вода ще поскъпне дори с 8-10%.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.