1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Няма опасност за налагане на забрана за търговия с български месни продукти в ЕС заради шапа

Няма опасност за налагане на забрана за търговия с български месни продукти в ЕС заради шапа

Днес в 15:00 часа експерти по шапа на ЕК кацат на летище „Варна”

Около 200 животни (90 говеда, 60 овце 20 кози и около 30 свине) ще бъдат умъртвени в бургаското село Резово заради открития шап, каза на пресконференция генералният директор на НВМС д-р Йордан Войнов. Умъртвяването на всички възприемчиви на шап животни ще започне още днес. Четири от говедата в селото са проявили клиника (симптоми) на заболяването, което е  наложило вземането на повторни проби. От животните са били взети директно проби от устната им кухина и е бил изолиран вирусът. 

Стопаните на животните ще бъдат обезщетени на 100 процента, гарантира Войнов. Приема се, че заболяването на животните в Резово е принесено от 21 турски бивола, дошли у нас безпрепятствено заради липсата на ограда по границата ни. Биволите са пасели с пуснатите свободно животни в село Резово. НВМС е уведомила турските си колеги, че те ще бъдат умъртвени. Още от вчера е започнала подготовката по изкопаване на трупните ямите за умъртвените животни в село Резово. Подготвени са и дезинфекционни площадки.

Установеният генотип на вирус на шап у нас се казва „Антет 2010 с щам „О”, който е доказано, че циркулира в азиатската част на Турция. Този генотип на шапа е изолиран през лятото на 2010 г. в турското село Антет, каза Йордан Войнов. В Турция обаче са извършвали ваксинации по животните за вируса, но за щам О1 на шапа и явно това е причината в страната да са били заблудени за реалните размери на разпространение му. Ваксинацията за щам „О1” замъглява картина за болестта, уточни Войнов. Така вирусът е достигнал до нашата страна незабелязано.

Днес в 15:00 часа експерти по шапа на ЕК кацат на летище „Варна”. Те ще се запознаят с мерките, които у нас се предприемат. Утре на среща на ветеринарните власти в страните членки в Брюксел д-р Войнов ще поиска европейско финансиране за възстановяването на загражденията по границата ни с Турция.

Няма опасност да бъде забранен износът на български месни продукти в останалите страни членки, смята Йордан Войнов.

До края на седмицата протоколите на комисията за обезщетенията на стопаните с убити животни в село Кости ще бъдат готови, каза още Войнов. 300 000 – 350 000 лв. е приблизителната стойност на обезщетения в бургаското село, където първо бе установена заразата от шап.


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.