1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Париж забранява корабоплаването по Сена по време на Олимпиадата

Париж забранява корабоплаването по Сена по време на Олимпиадата

Oграничението се разглежда като катастрофа в страната, която е водещ производител и износител на зърнени култури в Европа

Загуби от няколкостотин милиона евро могат да понесат френските зърнопроизводители заради ограничения за корабоплаването по река Сена, наложени от властите за периода на Олимпийските и Параолимпийските игри това лято. 
 
Всяка година 3 милиона тона зърно, или по около 350 000 тона месечно, се превозват по Сена, за да достигнат морското пристанище на Руан. Но през юли и август, когато прибирането на реколтата е в разгара си, количеството достига 800 000 тона, изтъкват експерти по логистика от организацията "Ентерсереал", която обединява производители, селскостопански дружества, продавачи и водещи компании за преработка.
По нареждане на префектурата на региона Ил-дьо-Франс корабоплаването по реката, преминаваща през Париж, ще бъде спряно седмица преди началото на Олимпиадата на 26 юли, като мярката се налага от съображения за сигурност. Тя ще важи за 7-8 дни в периода до 8 септември, когато приключва параолимпийската надпревара, а корабоплаването ще спира между 2 и 11 часа в посочените дни.
 
Зърнопроизводителите първоначално се опасяваха от затваряне през целия период, което би струвало 500 милиона евро на сектора с допълнителните разходи за складове, силози, транспорт и работна сила. Въпреки това ограниченото до седем-осем дни спиране се разглежда като катастрофа в страната, която е водещ производител и износител на зърнени  култури в Европа.
 
Във Франция жътвата започва в началото на юли с ечемика, следват пшеницата и рапицата, а в края на август – слънчогледът и царевицата. Голяма част от тази реколта се транспортира със средно големи баржи по Сена до голямото атлантическо пристанище Руан, от където се осъществява основният износ. При наложените от властите ограничения местните компании няма да могат да изпълнят договорните ни задължения и ще плащат големи неустойки. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.